Barszcz czerwony – danie obiadowe na co dzień

Znajdź barszcz z butelki na https://artmankiszonki.pl/pl/c/Barszcze-czerwone/11.
Błędnie jest myśleć, że barszcz czerwony to potrawa wyłącznie na święta, którą spożywamy na ogół w czasie Wigilii bądź większych rodzinnych spotkań. W rodzinach, w których obyczaj jedzenia dwudaniowych posiłków wciąż trwa, barszcz czerwony cyklicznie spotykany jest na stolikach nie tylko pod postacią zupy, lecz też jako dodatek do niektórych dań.
Barszcz czerwony – zdrowa zupa na obiad, ale też wyborna przekąska
Wydaje się, iż barszcz czerwony to prosty do ugotowania wywar z buraków, który w rzeczywistości nie jest dość sycącym daniem. Jednak właśnie jego kwaskowy, a jednocześnie nieco słodki aromat powoduje, iż bardzo dobrze współdziała on z innymi smakami. Możliwych dodatków do barszczu czerwonego jest mnóstwo – jedni preferują w nim jajo na twardo, kiełbasę oraz ziemniaki, inni wrzucają weń pierogi z kapustą, grzybami lub mięsem. Barszcz czerwony to doskonała potrawa obiadowa, ale również wyborna przekąska bądź ciepła kolacja – wrzący kubeczek tej zupy cudownie podkreśli smak chrupkiego krokieta z pieczarkami bądź bułeczki drożdżowej z kapuścianym farszem.
Należy wspomnieć, że barszcz czerwonyjest zupą nietuczącą, o ile kucharz nie dodał do niego śmietany. Posiłek ten uznawany jest za zdrowy, gdyż dostarcza organizmowi witaminę C i witaminy z grupy B, mangan, kwas foliowy, a także sporo żelaza, dlatego poleca się go osobom cierpiącym na anemię. Z kolei ze względu na fakt, że fundamentem tej potrawy są buraki zawierające sporo cukru, a jednocześnie najczęściej spożywa się ją z dodatkami zawierającymi duże ilości węglowodanów, powinni na nią uważać cukrzycy.
Zakwas z buraków kiszonych na barszcz czerwony – kup bądź przygotuj samodzielnie
Nie istnieje jeden przepis na barszcz czerwony – każdy kucharz wykorzystuje własne ulubione dodatki i na różny sposób przyprawia to danie. Niektórzy wsypują do niego troszkę cukru, by uwydatnić naturalny słodkawy smak buraka, inni kochają pikantny barszcz z dużą ilością pieprzu. Jedno natomiast jest pewne – barszcz czerwony jest najlepszy, gdy szykuje się go z użyciem zakwasu. Zupa na bazie zakwasu z buraków kwaszonych ma mocniejszy, kwaśny aromat oraz wyrazisty czerwony kolor, a na dodatek zawiera więcej pożytecznych minerałów i witamin. Zakwas z buraków kwaszonych można naturalnie przyrządzać na własną rękę, lecz okres fermentacji – zależnie od panujących w domu warunków – trwa co najmniej 7 dni. Jeżeli jednak raptem dopadnie cię ochota na tę zupę, absolutnie nie musisz na nią czekać – wystarczy, że kupisz butelkę zakwasu na barszcz czerwony w markecie bądź online.
Lokalizacja:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669 997 776
E-mail:
[email protected]