Dlaczego warto pić sok z kiszonej kapusty i buraków
Produkty fermentowane po latach zapomnienia ponownie powróciły do menu Polaków. Do kiszonych buraków i kapusty dołączają również nowe, przedtem mniej lubiane warzywa oraz owoce. Pisząc o leczniczych atutach żywności poddanej fermentacji nie można zapomnieć również o napojach takich jak kombucza, maślanka albo różnego rodzaju zakwasy i soki z kiszonych jarzyn. Głównie te ostatnie są warte zainteresowania – pozwalają w łatwy i błyskawiczny sposób dostarczyć naszemu ciału składniki konieczne dla jego właściwego działania.
Jakie witaminy zawiera sok z kiszonej buraków i kapusty?
Sok z kiszonej kapusty to napój posiadający w składzie multum związków wpływających pozytywnie na nasze zdrowie. Kluczowym komponentem są z całą pewnością bakterie kwasu mlekowego, które są odpowiedzialne za fermentację. Sok z kapusty, buraków czy inny kwaszonek to także kopalnia witamin. Na uwagę zasługuje przede wszystkim wysoka zawartość witaminy C – już filiżanka tego napoju dostarcza jej więcej niż cytryna. Soki z kiszonek powinno się również pić z uwagi na obecność witamin z grupy B, witaminy K i P oraz znaczne stężenie soli mineralnych.
Dlaczego warto pić sok z kiszonej kapusty?
Sok z kiszonych kapusty, ogórków czy buraków, ze względu na obecność bakterii fermentacji mlekowej dobroczynnie wpływa na nasz układ odpornościowy oraz pracę układu pokarmowego. Na dodatek liczne witaminy usprawniają funkcjonowanie układu nerwowego, łagodzą symptomy cukrzycy, szkorbutu i depresji, a także pomagają walczyć ze zmęczeniem fizycznym i psychicznym. Po kwaszonki powinny ponadto sięgnąć osoby zmagające się z chorobami układu pokarmowego, takimi jak przykładowo niestrawność lub wrzody żołądka. Pobudzają one również apetyt i działają osłonowo w czasie kuracji antybiotykami i pobudzają apetyt.
Lokalizacja:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669-997-776
E-mail:
[email protected]