Gotuj zdrowo – o soli himalajskiej i kłodawskiej niejodowanej

Znajdź różową sól himalajską
Sól to związek chemiczny potrzebny do poprawnego działania naszego organizmu. Jakie właściwości posiada niejodowana sól kłodawska oraz sól himalajska? Czemu powinno się stosować je podczas gotowania?
Atuty soli himalajskiej
Sól kuchenna to jeden z najistotniejszych dodatków, który wspaniale podkreśla smak potraw. Choć nadużywanie soli ma negatywne oddziaływanie na nasze zdrowie, to jej rozważne ilości (do 6 g dziennie) są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka. Sól dostarcza bowiem sód, to jest pierwiastek odpowiedzialny za utrzymanie optymalnego ciśnienia krwi oraz gospodarkę wodną. Jednym ze zdrowych rodzajów soli jest sól himalajska wydobywana ze złóż szacowanych na blisko 250 mln lat. Składnik ten mieści w sobie masę cennych minerałów i pierwiastków, m.in. cynk, potas czy wapń, a zarazem jest pozbawiony chorobotwórczych składników i zanieczyszczeń, np. metali ciężkich. Różowa sól himalajska bardzo dobrze podkreśla smak dań i jest dostępna zarówno w formie niewielkich, jak i pokaźniejszych kryształków.
Sól kłodawska niejodowana – wykorzystywana nie tylko w branży gastronomicznej
Sól kłodawska z kolei to artykuł o dużym poziomie czystości – zawiera ok. 97% NaCl i jest znakomitym dodatkiem do tradycyjnych przetworów. Jest między innymi kopalnią cynku, wapnia czy potasu, innymi słowy pierwiastków koniecznych do utrzymania dobrego samopoczucia. Niejodowana sól kłodawska czerpana jest w kopalni soli Kłodawa w województwie wielkopolskim. Nie jest poddawana , skutkiem tego nie zatraca swoich właściwości i jest łatwo wchłaniana przez organizm. Sól kłodawska jest na co dzień wykorzystywana nie tylko w branży gastronomicznej, ale także sektorze chemicznym, przemysłowym oraz w lecznictwie, kosmetyce i rolnictwie.
Lokalizacja:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669-997-776
E-mail:
[email protected]