Kapusta kiszona – warto spożywać ją regularnie

Znajdź kapustę kiszoną w worku foliowym.

Niepowtarzalny smak białej kapusty kiszonej jest niezaprzeczalnie cząstką środkowoeuropejskiej kuchni. Jest ona elementem szeregu dań i przeciętny Polak bardzo często kładzie ją na stole. I bardzo dobrze, gdyż kwaszona kapusta to nadzwyczaj zdrowe pożywienie.

Witamina A i liczne minerały i witamina K – co znajduje się w kwaszonej kapuście?

Kapusta kwaszona, bądź kiszona, bo te dwa przymiotniki stosuje się na zmianę, to jeden z tych wyrobów spożywczych, które odkryto na skutek szukania przez człowieka sposobu na dłuższe magazynowanie żywności. Drobno posiekane liście białej kapusty stają się zdatne do spożycia przez długi okres czasu w efekcie zastosowania fermentacji mlekowej. Niegdyś spożywanie kapusty kiszonej pozwalało dostarczyć organizmowi potrzebnych minerałów i witamin, których pozyskanie zimą było o wiele bardziej skomplikowane niż w dzisiejszych czasach. A wypada zaznaczyć, że kapusta kiszona posiada wiele substancji, które są potrzebne dla poprawnego funkcjonowania ludzkiego organizmu. To doskonałe źródło witaminy K wzmacniającej kości i układ sercowo-naczyniowy oraz mającej między innymi właściwości przeciwzapalne i przeciwgrzybicze, witaminy C, która podnosi odporność na przeziębienia, a także witaminy A. W kwaszonce tej znajdują się też inne ważne dla ustroju witaminy, a więc te z grupy B (np. B2, B6, B9). Poza tym, kapusta kiszona to źródło między innymi kwasów tłuszczowych omega-3, wapnia oraz fosforu. Równocześnie to żywność o niewielkiej wartości kalorycznej, stąd rekomenduje się jej konsumpcję osobom na diecie.

Kapusta kwaszona – w głównych daniach oraz w surówkach

Kapusta kwaszona na naszych talerzach spotykamy zarówno jako dodatek do potraw, jak i jako główny ich element. Niegotowaną najczęściej spożywa się ją w postaci surówki z tartą marchewką oraz posiekaną cebulką, która współgra z daniami z ryb czy kartofli, a czasami na słodko – z dodatkiem łyżeczki cukru. To też artykuł, który znakomicie komponuje się z grzybami oraz czerwonym mięsem, skutkiem tego robi się z niej farsz do krokietów, pierogów czy łazanek. Oczywiście, bez kiszonej kapusty nie mielibyśmy ukochanych polskich dań – kapuśniaka, góralskiej kwaśnicy albo bigosu.

Właściwie każda babcia ma własny sposób na kapustę kiszoną, lecz w dzisiejszych czasach okazjonalnie zakwasza się ją w mieszkaniu, bo nie ma już konieczności składowania żywności na okres zimy. Kapustę kiszoną w większych i niewielkich woreczkach bez problemu znaleźć można w dowolnym sklepie osiedlowym, a także można złożyć na nią zamówienie online. Polscy wytwórcy mają w swoim asortymencie także kapustę kiszoną z certyfikatem żywności ekologicznej.

Lokalizacja:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice

Mob.: +48 669 997 776
E-mail: [email protected]