Kiszonki z warzyw i nie tylko – przysmak ludzi z całego świata

Jeśli chcesz kupić domowe kiszonki warzywne, zobacz tutaj.
Kiszone warzywa są tak głęboko związane z polską kuchnią, że sądzimy, iż jest to przede wszystkim słowiański rarytas, z rzadka napotykany w pozostałych regionach świata. Jednakże kiszone przetwory warzywne znane są nie tylko w całej Europie, ale również w Ameryce Południowej i Północnej oraz w Azji.
Z jakiego powodu kiszone przetwory z warzyw są popularne?
Według historyków metoda konserwowania żywności przez ich zanurzenie w solance, w roztworze octu bądź w soli, znana jest ludziom od przeszło 4 tysiącleci. Proces ten przypuszczalnie nie wywodzi się nawet z Europy, a z obszarów antycznej Mezopotamii. Pożywienie, które poddaje się fermentacji z pomocą bakterii kwasu mlekowego nie psuje się, bowiem niska kwasowość zawiesiny, w której się je zanurza, hamuje rozwój bakterii gnilnych. Parę wieków wstecz była to optymalna metoda, aby zwiększyć czas zdatności do konsumpcji warzyw, ryb oraz mięsa niekiedy o kilka miesięcy. W wyniku tego wynikł obyczaj przyrządzania m.in. kiszonek z myślą o jesieni oraz zimie. Kwaszonki od zawsze znane są z właściwości prozdrowotnych, co rzecz jasna jest prawdą. Cechują się one między innymi sporą zawartością witaminy C, stąd też żeglarze statków, które zaopatrzone zostały w kiszone warzywa, rzadziej cierpieli z powodu cyngi. Ciekawostką jest, iż po polsku kwaszone przetwory warzywne nazywa się potocznie “kiszonkami”, z kolei kiszonka to… karma objętościowa dla zwierząt przykładowo z grochu bądź kukurydzy.
Kiszonki na świecie
Najbardziej rozpowszechnionym warzywem kwaszonym jest ogórek, który jest używany w kuchni praktycznie w większości zakątków świata, również w Kanadzie i w Stanach zjednoczonych, gdzie ten wariant przetworów z warzyw nie jest zbyt popularna. Tymczasem ogórki kiszone są tam prawdopodobnie niesłychanie lubianym składnikiem burgerów, hot-dogów i sandwiczy. Nad Wisłą obok ogórka, równie popularne są kwaszone buraki i kapusta, z których korzysta się do przygotowania zup oraz surówek. Ale nie tylko te warzywa można kisić. W pozostałych regionach świata kisi się m.in. pomidory, główki czosnku, a także owoce (np. truskawki), a niekiedy nawet jaja.
Ocet i Solanka wpływają na smak oraz teksturę warzyw, nadając im kwasowość i chrupkość. Domowe kiszonki nie tylko z warzyw, z biegiem lat stały się podstawą albo ważnym dodatkiem do setek potraw regionalnych. Warto wiedzieć, iż smak kiszonych przetworów może być inny w poszczególnych krajach świata, bo zależy on od dodatków do zalewy, które stosuje się w trakcie kwaszenia. W efekcie ogórek przygotowany podług tradycyjnego polskiego przepisu, miał inny smak niż ten zakiszony np. w Izraelu.
Lokalizacja:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669 997 776
E-mail:
[email protected]