Nie tylko na świąteczny stół – o barszczu białym i żurku

Dalsze informacje o żurku w butelce.
Obecnie coraz rzadziej zjadamy dwuposiłkowe obiady. Z powodu chronicznego pośpiechu, co generuje potrzebę błyskawicznego najedzenia się, często rezygnujemy z zup, wybierając posiłki, które niegdyś oferowane były przeważnie jako to drugie danie. Jednakże typowo polskie zupy, takie jak żurek i barszcz biały, będą nam towarzyszyć jeszcze przez wiele lat. Nawet jeśli samemu przygotowujemy je już tylko sporadycznie, to nieprzerwanie stanowią one stały punkt na karcie dań restauracji oraz barów z rodzimą kuchnią, jak również są powszechnie podawane w czasie świąt Bożego Narodzenia czy Wielkiej Nocy.
Żurek to nie barszcz biały – Żurek i barszcz biały – różnica tkwi nie tylkow mące
Gdy zapyta się Słowianina o zupę przyrządzaną na mącznym zakwasie, to bezzwłocznie wymieni on albo żurek albo barszcz biały. Multum osób często nie wie, że to dwa odrębne dania, stosując te nazwy na zmianę. Tymczasem zasadniczo żurek przygotowuje się z zakwasu mąki żytniej, z kolei barszcz biały – z zakwasu na mące pszennej. Lecz to nie jedyne, co odróżnia te zupy, jakkolwiek trzeba zdecydowanie zaznaczyć, że nie ma jednej obowiązującej receptury na żurek i kolejnej na barszcz biały. Gotowanie jest wszak sztuką, a każda potrawa jest odbiciem kunsztu kucharza oraz jego subiektywnych upodobań. Co jednakże da się wyróżnić to fakt, iż w barszczu białym zazwyczaj znajduje się więcej grzybów i warzyw. Barszcz zabiela się też najczęściej mlekiem, a do jego zakwaszenia w miejsce zakwasu z mąki można wykorzystać sok kapusty kwaszonej lub z ogórków kwaszonych. Tymczasem z żurkiem zagadnienie jest nieco bardziej zagmatwane, bowiem w ramach tej grupy zup wymienia się trzy typy:
– nie za gęsty, lekki żurek, zabielany sowicie śmietaną i doprawiany dużą ilością majeranku, serwuje się go zazwyczaj z chlebem i jajkiem;
– kwaśny, gęsty żur przygotowywany najczęściej z dużą ilością ząbków czosnku, również na zakwasie z mąki owsianej i gryczanej, serwowany z kawałkami ziemniaków;
– oraz zalewajkę – a więc zupę, w której kawałki ziemniaków gotuje się na zakwasie żytnim albo chlebowym.
Bazę na żurek bądź barszcz biały można kupić
Preparacja zakwasu na wymienione powyżej zupy nie jest skomplikowane, jednak nie każdemu udaje się za pierwszym podejściem. Na blogach kulinarnych znajduje się wiele instrukcji, jak zrobić zakwas, które warto wypróbować. Stosując jednak samodzielnie przygotowany zakwas należy zamierzać gotowanie zupy z kilkudniowym wyprzedzeniem. Tym samym, jeśli chęć np. na żurek przyjdzie do was znienacka, można wykorzystać gotowy zakwas, który sprzedawany jest w wygodnych butelkach, które wystarczają na ugotowanie posiłku dla całej rodziny. W sklepach z żywnością, zarówno tych internetowych, jak i tradycyjnych, bez przeszkód kupimy zakwasy z mąki pszennej czy żytniej, dzięki którym ugotujemy wyborny barszcz biały i żurek śląski bądź staropolski.
Lokalizacja:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669 997 776
E-mail:
[email protected]