Środki dezynfekujące – dla gastronomii, szpitali i laboratoriów

Potrzebujesz środków do dezynfekcji powierzchni? Kliknij tutaj
Profesjonalne środki do dezynfekcji powierzchni pomagają zachować czystość przeróżnych powierzchni. Gdzie są używane i jak działają? Czemu warto się w nie wyposażyć?
Środki dezynfekujące – działanie i ich zawartość
Spotykane w sprzedaży środki dezynfekujące mają na celu odkażanie oraz mycie narzędzi i powierzchni. Z ich pomocą możliwe jest usunięcie niebezpiecznych czynników mogących transferować zakażenia krzyżowe lub mieć inne negatywne działanie na organizm człowieka. Specjalistyczne preparaty są wzbogacone o składniki eliminujące mikroorganizmy oraz bakterie. W składzie środków do dezynfekcji na ogół znajdziemy poliaminy, nadtlenek wodoru, kwas nadoctowy, aldehydy, czterorzędowe związki amonowe, chlor, alkohol, jak również wiele innych komponentów. Do często używanych preparatów należą płyny w sprayu, chusteczki do dezynfekcji, oleje (np. do narzędzi chirurgicznych) oraz żele.
Zastosowanie środków do dezynfekcji
Środki odkażające wykorzystywane są zawsze tam, gdzie konieczne jest utrzymanie sterylnej czystości – laboratoriach, w kuchniach, na stołówkach czy w placówkach medycznych, gastronomicznych. Środki do dezynfekcji powierzchni służą do sterylizowania podłóg, blatów, toalet, urządzeń sanitarnych, znajdują też zastosowanie przy myciu blenderów, maszynek do mięsa, sztućców, krajalnic oraz innych maszyn czy przedmiotów. Kluczowe jest dostosowanie właściwego środka dezynfekującego do powierzchni – niektóre preparaty działają zbyt intensywnie i są w stanie uszkodzić czyszczony materiał. Zachowanie ostrożności jest ważne w szczególności w przypadku powierzchni ceramicznych – pisuarów, umywalek czy muszli klozetowych.
Lokalizacja:
Sklep VerdeAvis.pl
Petrus Serwis Piotr Janas
Staniątki 376
32-005 Niepołomice
Mob.: +48 783-332-495
E-mail:
[email protected]