Zbiorniki stalowe i zbiorniki fermentacyjne dla przemysłu

Stal nierdzewna to jeden z najbardziej stabilnych chemicznie stopów. Nie wchodzi w reakcje z kwasami, nie rdzewieje i nie traci swoich właściwości nawet w krańcowych temperaturach. Jest to zasługą zawartego w niej chromu, który przy kontakcie z powietrzem wytrąca się ze stopu i tworzy na powierzchni niezauważalną gołym okiem powłokę. Zabezpiecza ona stal przed szkodliwym działaniem licznych substancji chemicznych, a także polepsza jej wytrzymałość na nieprzychylne warunki. Z tego powodu zbiorniki ze stali nierdzewnej są stosowane w wielu obszarach przemysłu.

Zbiorniki stalowe dla przemysłu kosmetycznym

Ze względu na fakt, iż stal nierdzewna nie reaguje z związkami chemicznymi używanymi do wytwarzania kosmetyków, wyprodukowane z niej zbiorniki są w szerokim zakresie stosowane w tym przemyśle. Używa się ich zarówno podczas procesu produkcyjnego, jak i do magazynowania sporych ilości gotowych środków. Wspomniane wcześniej właściwości powodują, że zbiorniki nierdzewne są również świetnym rozwiązaniem dla zakładów wytwarzających i przetwarzających materiały opałowe oraz dla branży chemicznej.

Zbiorniki ze stali nierdzewnej dla sektorze spożywczym

Zbiorniki nierdzewne są często stosowane w rozlicznych fabrykach z szeroko rozumianej branży spożywczej – w placówkach gastronomicznych czy też zakładach przetwórstwa. W piekarniach, gorzelniach czy browarach nagminnie spotyka się zbiorniki fermentacyjne także wyprodukowane z tego stopu. Oferta podmiotów zajmujących się produkcją zbiorników nierdzewnych cieszy się powodzeniem w sektorze spożywczym przede wszystkim dlatego, że na tego rodzaju pojemnikach nie powstaje osad, który sprzyja zakażeniu ich zawartości dzikimi drożdżami czy zarazkami.