Doskonały smak obwarzanków krakowskich

Sprawdź, gdzie zamówić obwarzanki krakowskie

Posiadają wyjątkowy smak, prezentują się naprawdę ciekawie, zaś nabyć je możemy wyłącznie w jednym mieście na Ziemi. O co chodzi? Oczywiście chodzi o obwarzanki krakowskie, które bezapelacyjnie są wizytówką dawnej stolicy Polski oraz najważniejszą tradycją tutejszych cukierników. Dlaczego cieszą się tak szczególnym zainteresowaniem? W jaki sposób powstają obwarzanki krakowskie? Dlaczego turyści przyjeżdżający do stolicy Małopolski w pierwszej kolejności chcą spróbować akurat opisywanego specjału?

Obwarzanki krakowskie – o tradycji parę zdań

Historia pieczenia obwarzanków krakowskich sięga aż trzynastego wieku. W księgach pierwszy raz pojawiły się wiek po tym, gdy zauważono, iż uwielbiała je królowa Jadwiga – żona Władysława Jagiełły. Z początku jedzono je jedynie w czasie przed Wielkanocą, jednak potem jadano je także w pozostałych sezonach. W piętnastym stuleciu władca Jan Olbracht wydał dokument, według którego mogli wypiekać je wyłącznie piekarze z Krakowa. Taką samą rzecz zrobiła 5 stuleci później UE, wpisując je do spisu wyrobów regionalnych.

Przepis na obwarzanki krakowskie

Obwarzanki mają formę pierścienia z łatwo zauważalną plecioną powierzchnią oraz wielkość około piętnastu cm. Obwarzanki krakowskie od początku wypiekane są według tej samej receptury. Ich określenie i niepowtarzalny aromat są skutkiem gotowania. Po wyjęciu z wody obwarzanki krakowskie wzbogaca się przyprawami – między innymi sezamem tudzież serem – i piecze.

Lokalizacja:
Piekarnia Pochopień
ul. Kochanowskiego 22
31-127 Kraków

Tel.: 12 633 75 02
E-mail: [email protected]